Discover a wealth of knowledge at Westonci.ca, where experts provide answers to your most pressing questions. Get detailed and accurate answers to your questions from a community of experts on our comprehensive Q&A platform. Our platform offers a seamless experience for finding reliable answers from a network of knowledgeable professionals.
Sagot :
Öncelikle, sorudaki ifadeyi hesaplayarak başlayalım:
[tex]\[ (-3)^3 \cdot 3^4 \][/tex]
Adım adım ilerleyelim. Önce, [tex]\((-3)^3\)[/tex]’ün sonucunu hesaplayalım:
[tex]\[ (-3)^3 = (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) = -27 \][/tex]
Sonra, [tex]\(3^4\)[/tex]’ün sonucunu hesaplayalım:
[tex]\[ 3^4 = 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 = 81 \][/tex]
Şimdi bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^3 \cdot 3^4 = -27 \cdot 81 = -2187 \][/tex]
Bu değeri, şıklardaki diğer ifadelerin sonuçları ile karşılaştırmamız gerekir.
A) [tex]\( (-3)^5 \cdot 3^2 \)[/tex]
Öncelikle [tex]\((-3)^5\)[/tex]’in sonucunu hesaplayalım:
[tex]\[ (-3)^5 = (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) = -243 \][/tex]
Sonra, [tex]\(3^2\)[/tex]’nin sonucunu hesaplayalım:
[tex]\[ 3^2 = 3 \cdot 3 = 9 \][/tex]
Şimdi bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^5 \cdot 3^2 = -243 \cdot 9 = -2187 \][/tex]
B) [tex]\( (-3)^3 \cdot (-3)^4 \)[/tex]
Bu ifadeler ayrı ayrı hesaplanabilir:
[tex]\[ (-3)^3 = -27 \quad \text{(önceden hesapladık)} \][/tex]
[tex]\[ (-3)^4 = (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) = 81 \][/tex]
Bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^3 \cdot (-3)^4 = -27 \cdot 81 = -2187 \][/tex]
C) [tex]\( (-3)^4 \cdot (-3)^3 \)[/tex]
Bu ifadeleri yukarıda olduğu gibi kullanabiliriz:
[tex]\[ (-3)^4 = 81 \quad \text{(önceden hesapladık)} \][/tex]
[tex]\[ (-3)^3 = -27 \quad \text{(önceden hesapladık)} \][/tex]
Bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^4 \cdot (-3)^3 = 81 \cdot -27 = -2187 \][/tex]
D) [tex]\( (-3)^{10} \cdot (-3)^{-3} \)[/tex]
Bu ifadeler de biraz daha uzun olabilir, ancak deneyebiliriz. Öncelikle üsleri hesaplayalım:
[tex]\[ (-3)^{10} = (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) \cdot ... \quad (10 \text{ defa}) \][/tex]
Burada, çift sayıdaki negatif çarpanların sonucu pozitiftir:
[tex]\[ (-3)^{10} = 3^{10} = 59049 \][/tex]
[tex]\[ (-3)^{-3} = \frac{1}{(-3)^3} = \frac{1}{-27} \][/tex]
Şimdi bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^{10} \cdot (-3)^{-3} = 59049 \cdot \frac{1}{-27} = \frac{59049}{-27} = -2187 \][/tex]
Sonuç olarak, tüm seçenekler -2187’ye eşittir. Bu durumda, verilen seçenekler arasında hiçbiri [tex]\( (-3)^3 \cdot 3^4\)[/tex] işleminin sonucu olan -2187’ye eş Kiş değildir. Bu nedenle sorunun doğru cevabı:
Hiçbiri
[tex]\[ (-3)^3 \cdot 3^4 \][/tex]
Adım adım ilerleyelim. Önce, [tex]\((-3)^3\)[/tex]’ün sonucunu hesaplayalım:
[tex]\[ (-3)^3 = (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) = -27 \][/tex]
Sonra, [tex]\(3^4\)[/tex]’ün sonucunu hesaplayalım:
[tex]\[ 3^4 = 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 = 81 \][/tex]
Şimdi bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^3 \cdot 3^4 = -27 \cdot 81 = -2187 \][/tex]
Bu değeri, şıklardaki diğer ifadelerin sonuçları ile karşılaştırmamız gerekir.
A) [tex]\( (-3)^5 \cdot 3^2 \)[/tex]
Öncelikle [tex]\((-3)^5\)[/tex]’in sonucunu hesaplayalım:
[tex]\[ (-3)^5 = (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) = -243 \][/tex]
Sonra, [tex]\(3^2\)[/tex]’nin sonucunu hesaplayalım:
[tex]\[ 3^2 = 3 \cdot 3 = 9 \][/tex]
Şimdi bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^5 \cdot 3^2 = -243 \cdot 9 = -2187 \][/tex]
B) [tex]\( (-3)^3 \cdot (-3)^4 \)[/tex]
Bu ifadeler ayrı ayrı hesaplanabilir:
[tex]\[ (-3)^3 = -27 \quad \text{(önceden hesapladık)} \][/tex]
[tex]\[ (-3)^4 = (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) = 81 \][/tex]
Bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^3 \cdot (-3)^4 = -27 \cdot 81 = -2187 \][/tex]
C) [tex]\( (-3)^4 \cdot (-3)^3 \)[/tex]
Bu ifadeleri yukarıda olduğu gibi kullanabiliriz:
[tex]\[ (-3)^4 = 81 \quad \text{(önceden hesapladık)} \][/tex]
[tex]\[ (-3)^3 = -27 \quad \text{(önceden hesapladık)} \][/tex]
Bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^4 \cdot (-3)^3 = 81 \cdot -27 = -2187 \][/tex]
D) [tex]\( (-3)^{10} \cdot (-3)^{-3} \)[/tex]
Bu ifadeler de biraz daha uzun olabilir, ancak deneyebiliriz. Öncelikle üsleri hesaplayalım:
[tex]\[ (-3)^{10} = (-3) \cdot (-3) \cdot (-3) \cdot ... \quad (10 \text{ defa}) \][/tex]
Burada, çift sayıdaki negatif çarpanların sonucu pozitiftir:
[tex]\[ (-3)^{10} = 3^{10} = 59049 \][/tex]
[tex]\[ (-3)^{-3} = \frac{1}{(-3)^3} = \frac{1}{-27} \][/tex]
Şimdi bu iki değeri birbiriyle çarpalım:
[tex]\[ (-3)^{10} \cdot (-3)^{-3} = 59049 \cdot \frac{1}{-27} = \frac{59049}{-27} = -2187 \][/tex]
Sonuç olarak, tüm seçenekler -2187’ye eşittir. Bu durumda, verilen seçenekler arasında hiçbiri [tex]\( (-3)^3 \cdot 3^4\)[/tex] işleminin sonucu olan -2187’ye eş Kiş değildir. Bu nedenle sorunun doğru cevabı:
Hiçbiri
We hope our answers were useful. Return anytime for more information and answers to any other questions you have. Thanks for stopping by. We strive to provide the best answers for all your questions. See you again soon. Thank you for visiting Westonci.ca, your go-to source for reliable answers. Come back soon for more expert insights.