Westonci.ca is your go-to source for answers, with a community ready to provide accurate and timely information. Explore thousands of questions and answers from knowledgeable experts in various fields on our Q&A platform. Get immediate and reliable solutions to your questions from a community of experienced professionals on our platform.
Sagot :
ठीक छ, हामी देय प्रश्नहरुको समाधान चरण-दर-चरण गरीन्छौं।
### भाग (a)
सरल गनुहोस् (Simplify) [tex]$\frac{1}{a + 2b} + \frac{2a}{a^2 - 4b^2}$[/tex]
सबैभन्दा पहिले [tex]$a^2 - 4b^2$[/tex] को विभाजक सरल गरौं। यो एक चतुर्भुज अन्तर फरक हो, जसलाई लेख्न सकिन्छ:
[tex]\[ a^2 - 4b^2 = (a - 2b)(a + 2b) \][/tex]
अतः अभिव्यक्ति यस्तो हुनेछ:
[tex]\[ \frac{1}{a + 2b} + \frac{2a}{(a - 2b)(a + 2b)} \][/tex]
पहिले अभिव्यक्तिहरूको साधारणिकीकरण गर्ने प्रयत्न गरौं। सामान्य तपाईद्वारा विभाजक बनाउनुहोस्:
[tex]\[ = \frac{(1) \cdot (a - 2b) + (2a)}{(a + 2b)(a - 2b)} \][/tex]
[tex]\[ = \frac{a - 2b + 2a}{a^2 - 4b^2} \][/tex]
[tex]\[ = \frac{3a - 2b}{a^2 - 4b^2} \][/tex]
यसरी, सरल अभिव्यक्ति:
[tex]\[ \frac{1}{a + 2b} + \frac{2a}{a^2 - 4b^2} = \frac{3a - 2b}{a^2 - 4b^2} \][/tex]
### भाग (b)
हल गर्नुहोस् (Solve) [tex]$4 \times 3^{x + 1} - 9^x = 27$[/tex]
सबैभन्दा पहिले, हामीले [tex]$9$[/tex] लाई आधार [tex]$3$[/tex] मा रीसक्राइब गर्न सक्छौं:
[tex]\[ 9^x = (3^2)^x = 3^{2x} \][/tex]
अत: समीकरण यो हुन्छ:
[tex]\[ 4 \cdot 3^{x + 1} - 3^{2x} = 27 \][/tex]
हामी जान्दछौं कि [tex]$27 = 3^3$[/tex], त्यसैले:
[tex]\[ 4 \cdot 3^{x + 1} - 3^{2x} = 3^3 \][/tex]
अब गुन्हाउनुभो 4 लाई खुलाउन आवश्यक छ:
[tex]\[ 4 \cdot 3 \cdot 3^x - 3^{2x} = 3^3 \][/tex]
[tex]\[ 12 \cdot 3^x - 3^{2x} = 27 \][/tex]
हामी यो समीकरणलाई सरल बनाउन प्रत्येक पक्षलाई [tex]$3^x$[/tex] द्वारा विभाजन गर्न सक्छौं:
[tex]\[ 12 - 3^x = \frac{27}{3^x} \][/tex]
हामी शक्ति [tex]$y = 3^x$[/tex] को रूपमा परिचालन गर्नुहोस्:
[tex]\[ 12 - y = \frac{27}{y} \][/tex]
यसलाई गुणांक गरेर प्रत्येक पक्षलाई [tex]$y$[/tex] द्वारा अर्को सरल समीकरण प्राप्त गर्न सक्दछौं:
[tex]\[ y(12 - y) = 27 \][/tex]
[tex]\[ 12y - y^2 = 27 \][/tex]
[tex]\[ y^2 - 12y + 27 = 0 \][/tex]
अहिले हामी यसलाई quadratic equation द्वारा समाधान गर्न सक्दछौं:
[tex]\[ y = \frac{12 \pm \sqrt{144 - 108}}{2} \][/tex]
[tex]\[ y = \frac{12 \pm \sqrt{36}}{2} \][/tex]
[tex]\[ y = \frac{12 \pm 6}{2} \][/tex]
यो दुई संभावित समाधान दिन्छ:
[tex]\[ y = 9 \quad \text{या} \quad y = 3 \][/tex]
त्यसैले, [tex]$y = 3^x$[/tex] हुनाले:
[tex]\[ 3^x = 9 \rightarrow x = 2 \][/tex]
[tex]\[ 3^x = 3 \rightarrow x = 1 \][/tex]
अतः समीकरणको समाधान हुन्छ [tex]$x = 1$[/tex] र [tex]$x = 2$[/tex]।
### अन्तिम उत्तर:
(a) [tex]$\frac{1}{a + 2b} + \frac{2a}{a^2 - 4b^2}$[/tex] सरल गरिएपछि [tex]$ \frac{3a - 2b}{a^2 - 4b^2}$[/tex]
(b) समीकरण [tex]$4 \times 3^{x + 1} - 9^x = 27$[/tex]को समाधान [tex]$x = 1$[/tex] र [tex]$x = 2$[/tex]
### भाग (a)
सरल गनुहोस् (Simplify) [tex]$\frac{1}{a + 2b} + \frac{2a}{a^2 - 4b^2}$[/tex]
सबैभन्दा पहिले [tex]$a^2 - 4b^2$[/tex] को विभाजक सरल गरौं। यो एक चतुर्भुज अन्तर फरक हो, जसलाई लेख्न सकिन्छ:
[tex]\[ a^2 - 4b^2 = (a - 2b)(a + 2b) \][/tex]
अतः अभिव्यक्ति यस्तो हुनेछ:
[tex]\[ \frac{1}{a + 2b} + \frac{2a}{(a - 2b)(a + 2b)} \][/tex]
पहिले अभिव्यक्तिहरूको साधारणिकीकरण गर्ने प्रयत्न गरौं। सामान्य तपाईद्वारा विभाजक बनाउनुहोस्:
[tex]\[ = \frac{(1) \cdot (a - 2b) + (2a)}{(a + 2b)(a - 2b)} \][/tex]
[tex]\[ = \frac{a - 2b + 2a}{a^2 - 4b^2} \][/tex]
[tex]\[ = \frac{3a - 2b}{a^2 - 4b^2} \][/tex]
यसरी, सरल अभिव्यक्ति:
[tex]\[ \frac{1}{a + 2b} + \frac{2a}{a^2 - 4b^2} = \frac{3a - 2b}{a^2 - 4b^2} \][/tex]
### भाग (b)
हल गर्नुहोस् (Solve) [tex]$4 \times 3^{x + 1} - 9^x = 27$[/tex]
सबैभन्दा पहिले, हामीले [tex]$9$[/tex] लाई आधार [tex]$3$[/tex] मा रीसक्राइब गर्न सक्छौं:
[tex]\[ 9^x = (3^2)^x = 3^{2x} \][/tex]
अत: समीकरण यो हुन्छ:
[tex]\[ 4 \cdot 3^{x + 1} - 3^{2x} = 27 \][/tex]
हामी जान्दछौं कि [tex]$27 = 3^3$[/tex], त्यसैले:
[tex]\[ 4 \cdot 3^{x + 1} - 3^{2x} = 3^3 \][/tex]
अब गुन्हाउनुभो 4 लाई खुलाउन आवश्यक छ:
[tex]\[ 4 \cdot 3 \cdot 3^x - 3^{2x} = 3^3 \][/tex]
[tex]\[ 12 \cdot 3^x - 3^{2x} = 27 \][/tex]
हामी यो समीकरणलाई सरल बनाउन प्रत्येक पक्षलाई [tex]$3^x$[/tex] द्वारा विभाजन गर्न सक्छौं:
[tex]\[ 12 - 3^x = \frac{27}{3^x} \][/tex]
हामी शक्ति [tex]$y = 3^x$[/tex] को रूपमा परिचालन गर्नुहोस्:
[tex]\[ 12 - y = \frac{27}{y} \][/tex]
यसलाई गुणांक गरेर प्रत्येक पक्षलाई [tex]$y$[/tex] द्वारा अर्को सरल समीकरण प्राप्त गर्न सक्दछौं:
[tex]\[ y(12 - y) = 27 \][/tex]
[tex]\[ 12y - y^2 = 27 \][/tex]
[tex]\[ y^2 - 12y + 27 = 0 \][/tex]
अहिले हामी यसलाई quadratic equation द्वारा समाधान गर्न सक्दछौं:
[tex]\[ y = \frac{12 \pm \sqrt{144 - 108}}{2} \][/tex]
[tex]\[ y = \frac{12 \pm \sqrt{36}}{2} \][/tex]
[tex]\[ y = \frac{12 \pm 6}{2} \][/tex]
यो दुई संभावित समाधान दिन्छ:
[tex]\[ y = 9 \quad \text{या} \quad y = 3 \][/tex]
त्यसैले, [tex]$y = 3^x$[/tex] हुनाले:
[tex]\[ 3^x = 9 \rightarrow x = 2 \][/tex]
[tex]\[ 3^x = 3 \rightarrow x = 1 \][/tex]
अतः समीकरणको समाधान हुन्छ [tex]$x = 1$[/tex] र [tex]$x = 2$[/tex]।
### अन्तिम उत्तर:
(a) [tex]$\frac{1}{a + 2b} + \frac{2a}{a^2 - 4b^2}$[/tex] सरल गरिएपछि [tex]$ \frac{3a - 2b}{a^2 - 4b^2}$[/tex]
(b) समीकरण [tex]$4 \times 3^{x + 1} - 9^x = 27$[/tex]को समाधान [tex]$x = 1$[/tex] र [tex]$x = 2$[/tex]
We appreciate your time. Please revisit us for more reliable answers to any questions you may have. Thank you for visiting. Our goal is to provide the most accurate answers for all your informational needs. Come back soon. We're glad you chose Westonci.ca. Revisit us for updated answers from our knowledgeable team.